Întrebări frecvente

20. Trebuie să mă semnez pe lucrare?

Nu. Ele trebuie să rămână imposibil de identificat evaluatorilor pănă când toate vor avea note și se va încheia evaluarea lor. Abia după aceea sistemul informatic va permite identficarea autorilor.

19. În ce format trebuie să fie lucrarea?

Textele pentru literatură în format pdf. Restul în format specific – imagine, video, etc.

18. Unde încarc materialele pentru finală?

Pe site-ul de concurs,  Alături de 1. Învățare , 2. Evaluare se găsește și 3. Finală. Aici se vor încărca materialele, după alegerea secțiunii dorite și înscrierea pe secțiune. Cel mai ușor se ajunge la finală dacă se Merge la Depozit, Pagina principală, din Meniu, apoi Concurs Editie 2015, apoi 3.Finală, se alege Secțiunea…, se apasă Intră pentru confirmarea înscrierii, si apoi se alege Exercițiu….

În pagina de jos este elementul care permite accesarea secțiunii destinate managementului fișierelor. Acces direct http://concurs.viataeminunata.ro, apoi urmează conectarea – logarea și pașii descriși mai sus.

17. Câte puncte trebuie să facem și până când?

Pentru premiul de participare sunt necesare 100 puncte pe 1. Învățare, care trebuie făcute cât mai repede. Nu e bine să lăsăm pe final, deoarece pe măsură ce se introduc elevii, numărul utilizatorilor crește și ar putea să apară probleme de conectare. În 15 decembrie este conferința finală, până atunci ar trebui făcute punctele necesare pentru premiul de participare.

Pentru calificarea în finală, în data de 12.12.2015, ora 12, elevul trebuie să aibă cele 100 puncte pe 1. Învățare și în plus, 100 puncte pe 2.Evaluare.

16. Nu văd punctajul, câte puncte am?

Pe pagina Desktop Personal, Vedere de ansamblu, în partea de jos avem 2 punctaje. Unul ne arată câte puncte am obținut prin parcurgerea de lecții și teste – Progres concurs, altul Punctajul în concurs (aici sunt cumulate bonusul de participare, punctele primite bonus pentru recomandări de lecții, dar și punctele cheltuite pentru accesarea materialelor).

15. De ce nu pot să accesez lecțiile de pe Niveluri, după ce intru pe site-ul cu lecțiile?

Pentru a avea acces la lecții trebuie să ne înscriem la curs. Înscrierea se realizează rapid, accesând Depozit – Main page, Concurs 2015, Învățare – apoi nevelul dorit. Se alege Intră – o dată sau de două ori, depinde cum apare pe interfață, și cu aceasta înscrierea este realizată. Un filmuleț care ne arată cum se poate face acest lucru poate fi vizionat aici – (video înscriere curs).

14. Dacă iau unul din premiile I, II sau III, mai primesc și premiul de participare?

Un elev poate primi un singur premiu, deci răspunsul este nu.

13. Dacă realizez cele 100 de puncte, care reprezintă minimul pentru a lua premiul de participare, primesc sigur acest premiu?

Da.

intrebari-frecvente-licenta12. Pot prezenta pentru finală un material în limba maghiară sau în altă limbă? 

Da, se pot prezenta lucrări în orice limbă, cu condiția să fie însoțite de traducere, sau de subtitrare în limba română, dacă este film.

11. Dacă adresa  de e-mailul cu care m-am înscris nu a fost reală sau nu o mai pot accesa, cum obțin date de conectare?

În acest caz soluția cea mai bună este să te adresezi profesorului care te-a înscris în concurs și să îl rogi să treacă o adresă de e- mail validă pentru contul tău. O soluție mai slabă, de moment, este să îl rogi să îți schimbe parola, dar acest lucru înseamnă că dacă o uiți, iar va trebui să cauți profesorul.

10. Nu mă pot conecta cu datele primite de la d-na (sau d-l profesor) care m-a înscris la concurs.

După un anumit timp de la crearea conturilor, parolele expira din motive de securitate. Dar se pot recupera foarte simplu prin mecanismul consacrat: Am uitat parola. Aveți numele de utilizator si adresa de email. Cu ele se poate cere resetarea parolei, lucru care se realizează foarte simplu. Introduceți numele de utilizator și adresa de email  și veți primi un mail cu link la o pagina pe care vi se va cere să introduceți de 2 ori noua parola. Un filmuleț care arată cum se poate înlocui parola se găsește aici: Film recuperare parola .

9. Eu sunt înscris în concurs, dar nu am primit mail de confirmare. 

Mailul de confirmare este transmis când sunt alocate drepturile de a participa la concurs pe site. Dacă nu ai primit pe email  un mesaj de înscriere, atunci ori cei de la ISJ Alba, care colectează datele, nu le-au primit de la profesorul care te-a înscris în concurs, spre a fi verificate și trimise mai departe, ori cei care au făcut aplicația nu au creat încă contul tău. În ultimul caz durează cam o zi. Mai este și posibilitatea ca emailul să fie trimis automat la mesaje nedorite, în Spam.

8. Am primit mail de confirmare că am fost adăugat pe platforma de concurs.  Ce date de conectare folosesc?

Datele de conectare ți le dă d-na sau d-nul profesor care te-a înscris în concurs. Dacă ai modificat parola, așa cum îți cere sistemul la conectare, și nu ți-o amintești, poți cere resetarea parolei sau recuperarea numelui de conectare (daca l-ai uitat și pe acesta, și apoi a parolei). Pentru rezolvarea acestor probleme administrative este foarte important ca adresa de email să fie una validă.

7. Este site-ul pentru concurs funcțional?

Da, din data de 16.11.2015. Elevii înscriși în concurs, care au fost înregistrați în baza de date și astfel au un cont activ, pot intra pe paginile de concurs, prin introducerea datelor de conectare în caseta de acces.

6. Dacă proiectul abordează lucrurile dintr-o perspectivă integrată, transdisciplinară, va fi greu concursul?

Nu, noi nu urmărim să vedem cât de bine stăpâniți diferite discipline și de aceea nici nu vom testa astfel de lucruri. Noi vrem să vă oferim motive temeinice pentru a aprofunda ceea ce studiați la școală. Perspectiva transdisciplinară integrată se referă la depășirea barierelor rigide dintre discipline prin adoptarea unui concept nou, acela de instrument. Practic, tot ce învățăm este să folosim ori să dobândim instrumente care ne ajută să satisfacem nevoile fundamentale. Spre exemplu fără numere nu putem să comunicăm nimic legat de caracteristicile măsurabile ale obiectelor. Nu ne mai putem imagina viața fără numere. În spatele fiecărei litere de pe ecran stau câteva numere… Unele ne spun ce literă este, altele dimensiunea, tipul culoare etc… Deci nu va fi deloc greu concursul, elevii nu trebuie să își facă griji din acest motiv. Asta nu înseamnă că nu va fi interesant și instructiv.

5. De ce întrebările sunt în ordine inversă?
Pentru ca ultimele, cele mai recente întrebări să fie la începutul paginii. Astfel nu mai e necesară parcurgerea întregii pagini pentru a ajunge la ultimele întrebări, de către cei care au citit deja câteva răspunsuri..

4. Pot să mă înscriu în proiect? Linkul pentru înscriere nu funcționează.

Am primit cu deosebire de la elevi întrebări legate de înscrierea în concurs. Pentru acest concurs elevii se înscriu cu școlile, nu individual. Unitățile de învățământ care s-au înscris cu elevi sunt în  acestă listă (click pt descarcare). Cei care sunt elevi în aceste unități sunt rugați să se intereseze la secretariatul școlii dacă mai sunt locuri pentru concurs. Ceilalți sunt rugați să aibă răbdare până la finalizarea concursului, după care se pot înscrie și consulta liber materialele de pe site. Din acest motiv nu funcționează încă nici linkul pentru înscriere.

3. Pe ce adresă de e-mail să vă trimitem întrebările noastre?

Cea mai sigură, cea mai verificată adresa de poștă electronică cu care lucrăm este proiect156882@gmail.com.

2. Cine mă poate informa cel mai bine despre proiect?

Înainte ca materialele să fie online, nimeni dinafară nu știe foarte multe despre proiect și de aceea nu poate oferi sfaturi pertinente, fără să cunoască ce se face cu adevărat aici. Sugestia noastră este să nu vă lăsați influențați de persoane străine de proiect. Nu doar copiii, toți ar trebui să știm „De ce, cum și ce învățăm?”. Doar că ei au acum această șansă. Pentru o evaluare minimală a abordării vă invităm pe pagina cu argumente științifice. Pentru alte detalii puteți să ne transmiteți întrebări la adresa de contact.

  1. Merită să mă înscriu (să las copilul să se înscrie) la concurs?

Cu siguranță DA! Din multele lucruri ce se vor putea clarifica în proiect, pe acest site, legate de învățare, cu siguranță vor fi multe utile pentru fiecare. Cel mai important proces din viața noastră este învățarea. Să știi să transformi eficient timpul în schimbare pozitivă la nivelul ființei este foarte important. Altfel nu putem avea o decât o înaintare haotică, puțin probabilă, spre o viață minunată. Până acum nu i s-a acordată suficientă atenție acestei arte. Noi sperăm că vom reuși să oferim o bună introducere și șansa de a face primii și cei mai importanți pași spre o viață împlinită.

Mulțumim pentru interes!